Fokus na emocionalno zdravlje žene... piše Vesna Stojanović


Mnogi veruju da se emocije koren (uzrok) svih fizičkih poremećaja pa i bolesti.

To je svakako bio slučaj i sa Dr. Edvardom Bahom, cenjenim britanskim lekarom, koji je napustio svoju uspešnu medicinsku praksu da bi se posvetio istraživanju ovog ubedjenja. Nezadovoljan time sto je fokus moderne, konvencionalne medicine na lečenju bolesti a ne na prevenciji, Dr. Bah se okrenuo prirodi tražeći odgovore. Mnogo godina kasnije, njegov predani rad je rezultovao klasifikacijom 38 cvetnih esencija od kojih je svaka povezana sa odredjenim emotivnim stanjem. Danas, Bahove cvetne esencije su priznate i cenjene širom sveta kao nežan ali efikasan nacin povratka osobe u stanje mentalno emotivne ravnoteže. Bahove kapi nam mogu pomoci da napustimo negativna raspoloženja i iskočimo iz bilo kojih obrazaca mišljenja u kojima možemo biti zaglavljeni. Mogu da uvećaju vitalnost i energiju, ohrabre pozitivno stanje uma i poboljšaju san, npr.

Kao žene, suočene smo sa različitim emotivnim stanjima i stresovima od kojih su neki uzrokovani hormonalnim promenama, a drugi svakodnevnim odgovornostima i obavezama. Prateći doba i uloge koje u životu odigravamo, možemo sebi priuštiti sjajnu podršku korišćenjem Bahovih cvetnih esencija.P osebno intenzivan period promena u bilo kom pogledu predstavlja ostajanje u drugom stanju, sama trudnoća, porodjaj i postporodjajni period. Na koji god način da se desi trudnoća čest pratilac tog stanja je promena raspoloženja. Tokom trudnoće sve vrste emocija isplivavaju na površinu i smenjuje se u obliku strahova, besa, tuge, nervoze, brige i nezadovoljstva. Bahove kapi mogu da umanje i eliminišu ta emocionalna stanja i tako omoguće da se osoba prilagodi i što manje opterećuje da ne bi štetila sebi i plodu.

Prirodno je da se, kako se porodjaj približava, da smo nervozne, uplašene, razdražljive da se bojimo da li ćemo biti na visini zadatka. Takodje bi nam i u tim situacijama dobrodošla podrška Bahovim kapima, kao i u vreme porodjaja, za lakše fokusiranje na sam porodjaj, za sva propratna stanja uz bol i napor koji je prisutan, za preplavljujuću napetost, paniku, strah, vrtoglavicu i niz drugih simptoma.

Za brze prilagodjavanje na novonastalu situaciju kada beba dodje u kuću, za period dojenja, za vrlo često stanje, postporodjajnu depresiju .

Kako Bahovim cvetnim esencijama možemo ispratiti ova stanja tako možemo i druge periode u životu zene, kako svakodnevne situacije, PMS i slično tako i klimaks i menopauzu, koja donose velike promene i iznutra i spolja, mozemo tretirati uspešno koriscenjem Esencija.143 views1 comment