Kako podržati imuni sistem - Dr. Vesna Krdžalić


Zaista je nemoguće u potpunosti kontrolisati svoje zdravlje i biti uvijek zdrav, bez obzira koliko se trudili. Međutim poznavanje vlastitog imunog sistema i razumijevanje kako on radi, šta mu pomaže, a šta ne, je značajano za preduzimanje svih koraka koji doprinose zdravlju.

Imuni sistem je naša odbrana od bolesti. Naše tijelo je svakodnevno izloženo raznim opasnostima kao mutirane ćelije, bakterije, virusi. Imune ćelije ih uništavaju prije nego stignu da prouzrokuju upalu, bolest. Imuni sistem se sastoji iz dva dijela. Opšti koji detektuje svaku opasnost i kreće u uništavanje patogena prije nego se oni smjeste u organizam. Adaptivni, specifični, koji pamti patogene s kojima smo se ranije sreli tako da može stvoriti specifičnu odbranu protiv njih i štititi nas u budućnosti.

Imuni sistem je veoma kompleksan i raspoređen je svugdje od kože do koštane srži. Takođe cirkulira u našoj krvi spreman da u svakom trenu otkrije problem.

Suprotno uobičajenom, nama ne treba pojačan imuni sistem ili povećan broj bijelih krvnih zrnca. Potreban nam je optimalan imuni sistem, a nikako hiperaktivan, koji može dovesti do autoimunih bolesti gdje imune ćelije vide sopstvene kao neprijatelja.. Moramo znati da je naš imunitet veoma precizan i efikasan u osnovi. Problem nastaje kad ga ometaju toksini iz okoliša, hroničan stres, pušenje, alkohol, nedostatak sna, nedostatak kretanja, vježbanja, socijalna izolacija, negativna mentalna i psihološka stanja koja dugo traju kao i nedostatak vitamina D, cinka i nekih drugih nutrijenata, a pretjerana konzumacija šećera, masnoća, životinjskih proizvoda i rafinisane industrijske hrane. Kada jedan sistem perfektno uređen i organizovan opteretite svim ovim teško je očekivati da radi optimalno. Uzimanje raznih preparata za podizanje imuniteta, a da se pri tome i dalje sistem opterećuje lošim svakodnevnim izborima, gore navedenim, jednostvano ne daje tako dobre rezultate.

Zašto je hrana toliko bitna za imuni sistem?

Pa zato što 70 – 80% imuniteta, tj. bijelih krvnih stanica počiva u crijevima. One su u stalnoj komunikaciji sa microbiomom tj. bakterijama u našim crijevima. Jak , microbiom, sa većinom dobrih bakterija, osnažuje immune ćelije na optimalno funkcionisanje. Kad izborom namirnica u ishrani koje sadrže mnogo vlakana podržavamo microbiom crijeva, mi podržavate svoj imuni sistem!!! Hrana koja ima najviše vlakana jeste povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, koštunjavo voće, sjemenke - dakle biljna hrana i to cjelovita. Ona sadrži i vitamine, minerale, fitohemikalije, antioksidanse koji rade u sinergiji i omogućuju optimalno funkcionisanje imuniteta.

Isto je veoma važno da se uobročimo, jer pri svakom uzimanju hrane angažuju se bijela krvna zrnca koja poput carinika na ulazu kontrolišu šta je to iz spoljnog svijeta što treba postati čovjek. To je veliki i za organizam primarni angažman, na površini crijeva od dva teniska terena. I ako po cijeli dan nešto grickamo onda taj imuni sistem nije u punom broju da kontroliše bakterije, viruse ili pak ćelije koje su mutirale i sl.

Pored hrane tj kombinujući je sa kvalitetnim i dovoljno dugim snom, u toku noći, (redovnim vježbanjem, kretanjem, dobrim regulisanjem stresa, kvalitetnim druženjem, higijenom počevši od usne duplje, (bez upotrebe Lysterina isl.) kao i boravak u prirodi, pružamo sebi šansu za bolje zdravlje.

Pa iako se razbolimo, ovakvim životnim stilom, bolest može biti slabijeg intenziteta I trajanja.

Ukratko :

Razboljevanje i ozdravljenje jesu dio života. Što smo više u mogućnosti da izgradimo pamćenje bijele loze u susretu sa patogenima to će naše razboljevanje u buduće biti sve manje i manje. Zbog toga je izgradnja specifičnog imuniteta značajna, a ona se ostvaruje uz jak imuni sistem koji će biti u dodiru sa patogenima koji neće izazvati bolest ili će ona biti blaga, jer u crijevima kroz ishranu podržavao postojanje velikog broja dobrih bakterija koje se hrane biljnim vlaknima, a koje podržavaju optimalni rad imunog sistema.

365 views0 comments