Panični napadi i tretman Bahovim cvijetnim esencijama - Dr. Vesna Krdžalić

Na osnovu mog iskustva panične napade doživljavaju uglavnom anksiozne osobe kojima se anksioznost u velikoj mjeri povećava sa svakim doživljenim paničnim napadom. Time se stvaraju uslovi za začarani krug iz kojeg je veoma teško izaći bez stručne pomoći.

Postoje brojni opisi ovih stanja i ne bih se detaljno zadržavala na njima. Svima kojima je ova tema bliska ili imaju lična iskustva znaju o čemu se radi. Samo da sumiram da na planu emocija imamo osjećaj straha koji se veoma brzo razvija po intenzitetu, preplavljujući je za osobu, neizdrživ i često se opisuje kao osjećaj životne ugroženosti tj. bliske smrti.

Na fizičkom planu imamo ubrzan rad srca, kratak dah, nedostatak vazduha do gušenja, preznojavanje, bol u grudima, podrhtavanje mišića cijelog tijela .

Simptomi nastaju naglo, brzo se pogoršavaju i mogu trajati do jedan sat. Osoba se osjeća nesigurno, jer nikad ne zna kad će se napad desiti. Najčešće je u stalnom strahu i iščekivanju. Nastoji biti u društvu osobe kojoj vjeruje, u koju ima povjerenja. Uglavnom se povlači i smanjuje aktivnosti ako može. Ne putuje, ne ulazi u skučene prostore, gužvu- lift,podrum, avion, pun autobus i sl. Kvalitet života se drastično mijenja i osoba izbjegava sve situacije za koje misli da bi mogle provocirati panični napad. Stvar je u tome da se osoba nigdje ne osjeća sigurno, pa ni u sopstvenoj koži! I to je zaista iscrpljujuće i vremenom postaje neizdrživo, osoba nije funkcionalna .

Kako pomoći ovakvoj osobi iz ugla Bahovog praktičara, kako birati esencije? Pošto je emocija straha osnovna, predominantna, korištenje neke od esencija koje su predviđene za strah je logično razmišljanje, ali se po mom iskustvu ne postižu trajni efekti. Ja se u svom radu i pristupu okrećem osobi koja je svojim doživljajem života, načinom razmišljanja, osjećanjima „omogućila“ da se stanje anksioznosti komplikuje paničnim napadima.

Kakva je to osoba u većini slučajeva?

To je osoba koja skriva svoja osjećanja, generalno, a za napade ne zna niko osim najbližih ukućana. Sebe je veoma davno smjestila iza maske vedre i nasmijane osobe. To je prijatna osoba čije društvo vole svi, vedra je , često se šali, ne voli konflikt. O problemima ne priča. Troši mnogo energije da bi sakrila prava osjećanja, a to radi vješto i uporno.

Ovakve osobe uopšte ne vide povezanost između onoga šro im se dešava- panični napad i svoje prirode- karaktera. Oni vide samo fizičke simptome i smatraju da nešto nije u redu samo i isključivo na tjelesnom planu. Nisu u mogućnosti na naprave poveznicu čak i kada dođu kod psihologa, psihijatra... i dalje ih vide kao dva odvojena entiteta.

Ovakve osobe su veoma nestrpljive, one bi najrade sve u životu odmah i sad. Ne mogu da se relaksiraju i veoma im smeta sve što traži određeno vrijeme, što se ostvaruje kroz proces. Najviše vole da sve rade sami, a reaguju impulsivno. Ovo stvara određenu napetost u organizmu koja može da se manifestuje i na tjelesnom nivou kroz određeno držanje tijela, napetost mišića, krutost zglobova.

Teško im je da stalno kontrolišu unutrašnju napetost pa znaju da eksplodiraju kad su u prilici, a to znači najčešće u krugu porodice. Često imaju osjeća da će da polude i urade nešto posve neprimjereno, strašno. Njima nedostaje i kontrola u sopstvenom životu. Naime često žive život koji su za njih birali drugi, a nije proizvod lične želje.

Ove su osobe veoma brižne i to do te mjere da brigom opterećuju i sebe, ali i druge o kojima brinu. Često su veoma nezadovoljne načinom života koji žive,ali zbog velike brige te osjećaja odgovornosti ne mogu izaći iz disfunkcionalnih odnosa i osjećaju se kao da su u zamci.

Pored esencija koje se biraju shodno ovakvim karakteristikama ličnosti potrebno je dati i esenciju uz pomoć koje će „pronaći sopstvene suze“ i isplakati veliku tugu koju nose u sebi. Potrebno ih je i podržati sa esencijom da ne odustanu, da se ne razočaraju u koliko se tokom tretmana desi po neki napad, jer je i ovo proces koji traje neko vrijeme do potpunog prestanka pojave paničnih napada.

Namjerno nisam dala nazive esencija za neku gotovu kombinaciju, jer to nije preporučljivo i nije prihvatljivo za svaku osobu. Uvijek je pristup individualan i zahtijeva razgovor sa Bahovim praktičarem. Moja ideja je zapravo prijedlog da se pogleda u ličnost iza zavjese preplavljujućeg straha i onoga što nam na prvi pogled izgleda da je potrebno osobama sa ovim problemom.

Često, kao pomoć tretmanu, ja kao ljekar predlažem i neke suplemente koji su zaista neophodni. Oni su ti koji nedostaju i koje osoba zbog snažne reakcije nervnog i mišićnog sistema mnogo koristi, pa ostaje u deficitu. Ovako se sinhrono i dvojako djeluje i omogućava brži oporavak i iscjeljenje.


582 views0 comments