SCHUSSLER-ove soli - Sve što treba da znate o njima... piše Dr. Vesna Krdžalić

Osnovni princip na kojem počiva “Biohemijska terapija” po dr. Šusleru je da je naše zdravlje odraz zdravlja najmanje žive jedinice našeg organizma, a to je ćelija! Za njeno zdravlje je neophodna i kvantitativna ravnoteža minerala, a neravnoteža dovodi do bolesti. U današnje vrijeme toj neravnoteži doprinosi slab kvalitet tla u smislu mineralne raznolikosti( danas je svo bilje, industrijski proizvedeno, poraslo na tri supstance N, P, K - azot, fosfor I kalijum koji su glavni sastojci svih vještačkih đubriva). Isto tako svjedoci smo iscrpljivanja tla, jer se iste kulture sade na istom zemljištu kroz dugi niz godina.

Ishrana u kojoj je velika zastupljenost industrijski proizvedene hrane(mala nutritivna vrijednost, kalorijski visoko koncentrovana hrana sa velikim udjelom prostih šećera i trans masnoća), razni aditivi, zagađenost vazduha, vode, svakodnevna prisutnost raznih hemikalija u našem životu(sredstava za higijenu, kozmetiku itd),upotreba raznih lijekova, te izloženost geopatskom I elektromagnetnom zračenju. Trošenju minerala doprinose i razna negativna psihološka stanja u kojima se moderni čovjek gotovo svakodnevno nalazi. Ova terapija se koristi oko 145 godina, ali je današnjem čovjeku itekako potrebna s obzirom na gore pomenute činjenice: ishrana praznim kalorijama i pri tome stresni stil života, te sveprisutna svakodnevna zagađenost koji crpe minerale od kojih je naše tijelo izgrađeno!

Dr. Wilhelm Heinrich Schuessler(1821-1898) tokom studija medicine opredjeljuje se za homeopatiju, a došavši do saznanja da su minerali veoma važni za metabolizam, počinje istraživački rad u tom smijeru I otkriva 12 osnovnih, najzastupljenijih, anorganskih soli-minerala koji u najvećoj mjeri izgrađuju naš organizam, plus ugljik I azot. Šuslerove soli su napravljene u potencijama D6(1:1000000) I D12(1:1000000000000), zavisno od vrste soli, jer su u tim potencijama u mogućnosti da prodru unutar same ćelije I učestvuju u fizičko- hemijskim procesima. Regulisanjem mineralnog sastava ćelije obezbjeđuje se njeno normalno funkcionisanje, a time I razni metabolički procesi u našem organizmu.

Ove soli zapravo predstavljaju hranu ili mikrosuplementaciju za naš organizam koja se u ovom slučaju, najčešće, uzima u obliku tableta. Nosač je laktozni prah-mliječni šećer,a koriste se topljenjem tabl. pod jezik. Pored unutrašnje primjene mogu se koristiti I spolja u vidu krema I gelova čime se povećava njihov učinak( krema br.1+ 11 odlične anti-aging kreme)Ove se soli mogu upotrebljavati za prevenciju kao I liječenje akutnih I hroničnih bolesti. Nemaju nikakve negativne efekte, a mogu ih koristiti bebe, trudnice, dojilje I odrasli ljudi I uz konvencionalnu terapiju.

Postoji samo nekoliko ograničenja pri uzimanju ovih soli, koja su poznata edukovanim osobama, na koje treba obratiti pažnju.

Osnovne soli:

1.Calcium fluoratum – za elastičnost tkiva

2.Calcium phosphoricum – za mišiće, kosti I zube

3.Ferrum phosphoricum- za upale, prvi stadij bolesti, temperaturu do38.5

4.Kalium chloratum – za žlijezde, pluća,detox, drugi stadij bolesti

5.Kalium phosphoricum – za energiju I psihu, temp. preko 38,5

6.Kalium sulfuricum – za detox I pigmentaciju kože

7.Magnesium phosphoricum – za bolove, poremećaj sna, uznemirenost

8.Natrium chloratum – za regulaciju vode u organizmu

9.Natrium phosphoricum – za kiselost organizma

10.Natrium sulfuricum – za jetru

11.Silicea – za kosu, kožu, nokte

12.Calcium sulfuricum – za hronične upalne procese, šok

Dopunske soli 13 -33 se koriste za tretiranje bolesti štitne žlijezde, reumatskih oboljenja, alergija na hranu, ginekoloških oboljenja, za imunitet, metabolizam glukoze,holesterola, iscrpljenost, napade panike, eliminaciju viška Al i drugih teških metala, izgradnju hrskavice I drugo.

Pored simptoma I oboljenja koji ukazuju na nedostatak obično nekoliko minerala, analizom lica se takođe može otkriti šta tijelu nedostaje.Na ovom primjeru- slici oka možemo zaključiti da ovoj osobi nedostaju

so br 1; 11; 19; 20; 22; 26.

Cilj ove terapije je da obezbijedi dobar mineralni depo ćelija, oslobodi ćeliju od nagomilanih štetnih materija, kiselih produkata metabolizma nastalih ishranom, fizičkom aktivnošću(bitni za sportiste) I od slobodnih radikala I tako odlažu I usporavaju proces starenja.

Moje lično opredjeljenje je, iako sam ljekar, a možda ponajviše I zbog toga, da problem rješavam tamo gdje je uzrok, na osnovnom nivou I da hrana, a time I soli, budu moji lijekovi za glavobolju, temperaturu, nesanicu, alergiju, pomoć kod stresa, iscrpljenosti, kad ostanem bez snage itd. ali I da mi pomognu da sretnije starim I da pri tome izgledam mladoliko brinući se o sebi, ne samo spolja nego posebno iznutra.


Dr. Vesna Krdžalić

2,456 views1 comment