Susret sa Bahovim Praktičarem... piše Vesna Stojanović


#bahovekapi #bahovecvetneesencije #sreća #radost #promene #stopstresu

Vreme u kojem živimo zahteva jako puno veštine komunikacije i tolerancije. Savremeni čovek ima puno praktičnih problema u podnošenju svoje svakodnevnice. Briga,nervoza, neizvesnost, osujećenost, dnevni su pratioci svakog od nas. Razlog za negativna osećanja nisu same okolnosti već, najpre, neispunjeni zahtevi i očekivanja (mentalno stanje) koje je osoba imala u tim okolnostima, tj. u toj situaciji. Kada ispadne onako kako je neko očekivao - slede pozitivna osećanja: zadovoljstva, sreće, ushićenosti, ponosa...... Kada ne ispadne onako kako je neko zamislio da treba ili mora da bude ili kako je očekivao - osoba bude osujećena. Osujećena, neispunjena očekivanja kreiraju različite negativne emocije: tugu, bes, ljubomoru, strah, napad panike, gubitak vere, sumnju, zavist itd.

Ovo su tipične teme o kojima pričate tokom intervjua sa Bahovim praktičarem. Zašto? Zato što nemate razloga da ovo trpite, sve ovo je moguće eliminisati upotrebom Bahovih kapi.

Susret sa Bahovim praktičarem je izuzetno prijatno iskustvo. Vreme posvećeno samo vama u opuštajućoj atmosferi,sa nekim ko zna da sluša a obučen je da svojim pitanjima pomogne osobi da osvesti svoja preovladavajuća, dominantna negativna osećanja ili negativna mentalna stanja. Bahov praktičar je neko ko je edukovan da vam pomogne da se usredsredite na svoje emotivno stanje, da jasno izrazite svoje misli, da pravim imenom nazovete svoja stanja i reakcije..... Jer, nije svima lako da analiziraju sebe.... niti su svi spremni da se sami suoče sa sobom. A u prijatnoj atmosferi sa nekim ko je u startu na vašoj strani to je mnogo lakše učiniti i naravno,konstruktivnije!

Kombinacija kapi se dobija na kraju intervjua. Praktičar će vam objasniti šta možete da očekujete, da će problematične situacije biti podnošljivije, lakše rešive, vaše reakcije manje burne, itd.

Za akutne situacije prvi efekat kapi primetan je odmah. Za neprijatna osećanja koja dugo nosimo u sebi efekti će se osetiti već u prvih nedelju dana korišćenja. I problemi i ličnosti su slojeviti pa je vraćanje osobe u ravnotežu postepeno, što ne znači da je sporo.

Uz Bahove kapi rastemo i razvijamo se kao ličnosti tj. uklanjamo jednu po jednu prepreku našem unutrašnjem miru i spokoju. Zato su neophodni kontrolni susreti, prvi nakon dve nedelje. Sledeća kombinacija je manje više ista kao predhodna kombinacija kapi a nekad i potpuno nova jer, skidajući sloj po sloj, zatičemo izmenjeno mentalno stanje i raspoloženje. Dovođenje iz stanja - ne osećam se dobro u svojoj koži u stanje -osećam se dobro u svojoj koži je rezultat ovog lečenja.

Bahove kapi su kompatibilne sa bilo kojom drugom metodom lečenja. Zbog toga se vrlo lako mogu kombinovati i sa lekovima klasične medicine. Svojim dejstvom poboljšavaju tok i ishod bolesti i lečenja. Kako negativno mentalno i emotivno stanje mogu doprineti razvoju fizičke bolesti tako i postojeći fizički simptomi mogu povratno delovati na duševno stanje dalje ga remeteći. Negativno stanje stvara sklonost ka bolesti i ako to dugo traje dodje i do bolesti. Sama bolest proizvede kod nas niz negativnih emocija koje povratno još više remete našu ravnotežu i to je jedan začaran krug.

Klasična medicina deluje na bolest lečeći posledice. Tradicionalna medicina u koju spadaju i Bahove cvetne esencije traži uzerok bolesti i dovodeći do uspostavljanja ravnoteže preseca tu prvu vezu, seče u korenu kako to umemo da kažemo.

Kad je fizička bolest već manifestovana ili je razboljevanje učestalo, Bahov praktičar deluje terapijski u dve situacije:

- Prvo pomaže pacijentu da podnese svoje simptome, dijagnostičke procedure i eventualne nuspojave terapije koju je lekar prepisao.

- Kada je bolest stavljena pod kontrolu, istražujemo koje je negativno mentalno i emotivno stanje preovladavalo u periodu neposredno pre razboljevanja i uzrokovalo oboljenje ili pravilo sklonost ka oboljevanju i, ili povredama. Edukujemo klijenta i pomažemo mu da prepozna svoja negativna stanja, mentalna i emotivna, kako bi na to delovali kao na uzrok koji stvara sklonost ka bolesti. Na taj način eliminišemo sklonost ka bolsti i povredama da se ne bi ponovilo. Navešću vam nekoliko primera gde se mogu koristiti kombinacije Bahovih kapi.

Npr. u akušerstvu – prava kombinacija kapi gde glavni lek RR će pomoći trudnici da ostane pribrana da može da se fokusira na sam porođaj i zadatak koji je pred njom, da sarađuje sa lekarima, pri čemu preosetljivost i strah nestaju, a trudnica može da se opusti i mnogo lakše porodi. Bebama možemo pomoći da se lakše priviknu na značajnu promenu sredine i novonastale okolnosti, možemo im pomoći da se eliminiše plač, razdražljivost, grčevi i da se ustali ritam dojenja. U isto vreme možemo pomoći i majkama, delujući na nervozu, uplašenost, nesnalaženje, neispavanost i ogromnu brigu sa kojom su se suočile, što opet nepovoljno utiče na bebe, kao i na laktaciju.

Deca – davanjem kapi olakšavaju se simptomi i sam tok bolesti, skrati se trajanje. Temperatura, nos koji curi, strah, nesigurnost, alergije, samo su neka od stanja gde bi imalo smisla dati i Bahove kapi. Naravno da i odrasli imaju koristi od uzimanja Bahovih kapi prilikom pojave fizičke bolesti. Glavobolja, kao i bolovi u mišićima ili zglobovima, mogu se tretirati i mada bol jakog intenziteta ne može nestati, sam doživljaj bola se menja i tegoba se lakše podnosi. Bahove cvetne lekove možemo davati i osobama sa hipertenzijom. Verovatno se pitate na koji način bahove kapi mogu tu pomoći. Postoji izreka u našem narodu – nemoj da me nerviraš, skočiće mi pritisak. Pravi uzrok hipertenzije leži unutar našeg bića, pa tako različite vrste besa, nervoza, nezadovoljstvo su neki od uzroka pijave hipertenzije. Pokušaćemo kroz intervju da pomognemo osobi da osvesti koje su to situacije koje prethode pojavi povišenog pritiska i onda delovati BK. Vremenom se pritisak ustali, pošto se osoba dovede u ravnotežu. Naravno da će nastaviti sa uzimanjem lekova koje je prepisao ordinirajući lekar, jer je on jedini koji može da reguliše dozu leka.

Kod nesanice – naravno da je jako važno otkriti uzrok same nesanice, a zatim dati kombinaciju leka koji pomaže tako što osobi osvešćuje umor koji ima. Nakon toga san je dubok i okrepljujući.

Kod promena koje se javljaju na koži – od osipa, alergija, ekcema, pa i psorijaze. Koža je ogledalo unutrašnjeg nereda, delujući na taj nered, umirujući simtome, postepeno se smiruje crvenilo, svrab, promene na koži se ublažavaju čak do nestajanja. Prorede se pojava simptoma i intenzitet reakcije.

I kod svih oblika alergija kao što su iritirajući kašalj, alergijska kijavica, svrab u očima, alergijski bronhitis, pa i alergijska astma u osnovi kojih leži ogromna netolerancija, može se kapima uticati na promene dovodeći do poboljšanja.

Kod menopauze - za lakše podnošenja valunga, za hormonski disbalans, takođe dajemo Bahove kapi, od kojih je jedan Orah, koji pomaže da žena prihvati svoje stanje i sve novonastale promene i olakša, prolazak kroz taj period.

Kod osoba koje imaju problema sa želucem – kao na primer gastritis, umirujući BK nervozu, bes, nemoć, nezadovoljstvo, možemo dovesti do potpunog nestajanja simptoma bolesti.

Kod svih hroničnih upala, kao npr. Sinuzit, gde su sinusne šupljine stalno pune, kapi olakšavaju čušćenje i izbacivanje nagomilanog sekreta.

Ovo su samo neki od primera gde se mogu primeniti i Bahovi cvetni lekovi uz klasičnu medikamentoznu terapiju.

Kapi su moćan dar prirode i treba ih poštovati. Sam Dr. Bah je rekao - ne dozvolite da vas jednostavnost ove metode odvrati od nje .

I zato, NA ZDRAVLJE VAM, uz podršku i Bahovih cvetnih esencija.


292 views0 comments